1) KOKAİN NEDİR?
Kokain güçlü bir uyarıcı maddedir. Ve bu madde son derece bağımlılık yapan ve neredeyse tamamen eğlence amaçlı bir uyuşturucu olarak kullanılmaktadır. Koka yaprağından elde edilir ve 1980’lerde bir ilaç olarak ortaya çıkmıştır. Bu bitki Güney Amerika bölgesinin And Dağlarında yetişir.
Farklı kimyasal işlemlerle iki türü üretilir:
Toz kokain – Suda çözünür. Toz kokaini kullananlar burundan çeker ya da enjekte eder.
Crack Kokain – Kokainin sigara gibi içilebilen formudur. Küçük parçalar halindedir.
ABD’de yetişkinlerin yaklaşık %14’ü kokaini denemiştir. Kokaini en çok kullanan 18-25 yaş arası gençlerdir.
2)NASIL KULLANILIR?
Burna çekme en sık kullanılan yoldur. Popüler metot bir ayna üzerinde çizgiler yapmak ve bir çubuk ya da rulo yapılmış banknot ile çekmektir. 3 dk’da etki eder.
2. Enjeksiyon daha risklidir. Kokain suda eritilip enjekte edilir. 20 sn’de etki eder. Enjekte edilen madde saf ve steril olmadığı için risklidir. İğne paylaşımı Hepatit B ve C (sarılık) ve AIDS gibi enfeksiyon riski getirir. Her iki madde de enjekte edilebilir.
3. Dumanını içe çekmek beyne kokaini göndermenin en hızlı yolu budur. Krek (rak) formu bu yolla kullanım içindir. 10 sn’den kısa bir sürede etki eder. En kolay bağımlılık yapan yol da budur.
Kokain çekmek ya da içmek ani etkilerle sonuçlanabilir. Kokaini çekerken de sigara gibi içerken de birçok olumsuz etki gözlenir. Bu uyuşturucu hızlı bir biçimde kan dolaşımına girer ve beyne doğru hareket eder. Kokain kendinden geçmenin yüksek maliyetli yoludur. Sokak uyuşturucularının havyarı olarak da anılır. Kokain, statüsü yüksek ünlülerin ve mankenlerin kullandığı uyuşturucu olarak da bilinir. Bu uyuşturucu kişinin kendinden geçmesine yol açtıktan sonra etkilerini göstermeye başlar. Beyin, kalp ve duygular üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. .
3)NEDEN KULLANILIR VE KULLANILMAYA DEVAM EDİLİR?
Kokainin ilk alımından sonra bile insanın vücudu değişmeye başlar. Kokain kısa etkili bir uyuşturucudur. Kokainin etkisi bir kere hissedildiğinde etkisini uzatmak için dayanılmaz bir istek oluşur. Bu da kişiyi her zaman daha fazla kokain almaya zorluyor ve daha sonraki alımında kokainin etkisinin yoğunluğu ve süresi gittikçe hafifler ve azalır. Kokain kullanımı sonrası kişiler dengede zorluk, çok para harcama, fiziksel ve psikolojik çökkünlük gibi durumlar gözükebiliyor. Kullanım sonrasında ise artan duygu durumda yavaş yavaş azalma hissetme başlanılabilir.
4)KOKAİNİN ETKİLERİ NELERDİR?
Kokain kullanan birçok kişi bağımlı hale gelir ve uzun süre bu bağımlılıktan kurtulamaz. Ara sıra kullanan kişilerde bile ölüm riski vardır. Kokaini bırakmak ciddi sorunlara yol açabilir. Bu uyuşturucuyu bırakan bir kişi intihara meyilli hale gelebilir. Bu maddeyi bıraktıktan sonra semptomlar bir iki hafta içinde hafifleyebilir ancak maddeye karşı duyulan açlık hissi yıllar sonra yeniden belirebilir.
Kokainin etkileri en az 30 dakika en fazla 2 saat sürebilir. Kokaini içmek ya da enjekte etmek, burundan çekmeye kıyasla daha hızlı etki eder ancak etkisi daha kısa sürer. Kokain beyni etkileyerek kişinin kendinden geçmesine yol açar. Ancak damar dan kullanım sonrası tüm vücudu etkilemeye başlar.
Kokain diğer uyuşturuculara göre daha zararlı olabilir. Uyuşturucu kullanımı yüzünden hastanelik olan kişilerin çoğunun kokain kullandığı ortaya çıkmıştır. Beyin, kalp, kan damarları ve karaciğer gibi birçok organa zarar verebilir ve hatta kişinin ölümüne bile sebep olabilir.
5)YOKSUNLUK BELİRTİLERİ (KRİZİ) NASIL OLUR?
Düzenli olarak bu uyuşturucuyu kullandıktan sonra bağımlı hale gelinir. Bağımlı hale gelince kokaini bırakmak neredeyse imkânsızdır. Uzun süre kullandıktan sonra bırakan bir kişide aşağıdakiler gözlenir:
Depresyon ve gerginlik
Yorgunluk
Konsantre olamama
Mutluluk hissedememe
Kokaine karşı artan açlık
Ağrı, titreme ve üşüme gibi fiziksel semptomlar gözlenmektedir.
6)NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kokain gibi yüksek bağımlılık yapan uyuşturuculardan kurtulmak için rehabilitasyon merkezleri vardır. Kokain bağımlılığı, ilaç tedavisi ve psikoterapi bir arada kullanıldığı tedavi programları içerisinde uzun vadede ayık kalmayı sürdürmek için arttırmaya yönelik yaşamsal düzenlemeler de yapılarak etkili biçimde tedavi edilebilir. Bununla birlikte, uyuşturucu bağımlılığında tedavi yaklaşımı her hastanın ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Kokain bağımlılığına eşlik eden başka madde bağımlılıkları olduğunda tedavi bu bağımlılıklardan da arınmayı içerecek şekilde düzenlenir.
7)TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER ?
Tedavisi uzun süren bir bağımlılıktır. Kokainmanların kendiliğinden tedaviye başvurması seyrektir.
* Kokain bağımlılarının en önemli problemi kokain için aşermedir.
* Negatif pekiştirme için sosyal, psikolojik, biyolojik stratejiler tedaviye katılmalıdır.
* Dopaminerjik agonistler (Amantadin, Bromokriptin) aş ermeyi azaltabilir.
* Trisiklik antidepresanlardan Bupropion ve antiepileptiklerden Karbamezapin’in de etkili olduğuna işaret eden çalışmalar varsa da bu husus kesin değildir.
* Immünoterapi (kokain antikoru oluşturan aşı) ile ilgili çalışmalar vardır.
* Psikostimülanlar (Ritalin vb.) kokain bağımlılığının altında yatan bir dikkat eksikliği sendromunun olduğu vakalarda yararlı olabilir, ancak bu ilaçlar da bağımlılık yapabildiği için dikkatli olunmalıdır.
Bağımlılığın Zararları Nelerdir? 17 Mayıs 2021
İnternet bağımlısı genç elini kesti 29 Ağu 2018
Bonzai geriledi ‘met’ patladı 29 Ağu 2018
Eroin Bağımlılığı Nedir? 20 Mayıs 2018
Eroin Bağımlılığı Nasıl tedavi Edilir ? 20 Mayıs 2018
7 Soruda Eroin 17 Mayıs 2018
Kokain Bağımlılığında İğne Tedavisi 03 Mayıs 2018
Alkol Bağımlılığı Tedavisi 03 Mayıs 2018
Eroin Bağımlılığı Tedavisi 12 Nis 2018